Pozemky na Hliništích jsou k prodeji za čtyři miliony

30. 10. 2023

vlcsnap-2023-10-25-07h40m07s367

Stavební pozemky na Hliništích se budou prodávat za pevnou cenu, která je v průměru necelé čtyři miliony korun i s daní. Zájemci o ně musejí požádat na radnici do 13. listopadu.

Zastupitelé města na svém včerejším jednání schválili cenu stavebních pozemků v rezidenční lokalitě Hliniště III. Průměrná cena 3 720 za jeden metr čtvereční byla stanovena odborným posudkem. „S ohledem na to, co vidíme na současném trhu s nemovitostmi, jsou ceny pozemků na Hliništích nastaveny střízlivě, průměrně a odpovídají cenám v naší lokalitě. Většina pozemků je pod hranicí čtyř milionů korun. Vzhledem k tomu, jak atraktivní pozemky budeme prodávat z hlediska dostupnosti dálnice, centra města, výhledu a budoucího zajištění komfortu a soukromí, si myslím, že tato cena může být skutečně přitažlivá,“ uvedl starosta Alexandros Kaminaras. Pro srovnání tržní cena jednoho metru čtverečního zasíťovaného pozemku ve Velkém Meziříčí je například 4 583 korun, v Petrávči 3 240, Osové Bítýšce 4 000, Třebíči 4 880, Havlíčkově Brodě 5 016 nebo v Jihlavě 6 000.

Rozloha pozemků na Hliništích se pohybuje od 900 až do 1 800 metrů čtverečních, většina z nich má kolem tisícovky metrů. Každý pozemek má svou unikátní cenu, která zohledňuje výměru a svažitost, u čtyř pak i dotčení ochranným pásmem lesa.

Zájemci o koupi pozemku musejí doručit svou žádost nejpozději do 13. listopadu do 13:00 na podatelnu městského úřadu a do stejného termínu složit jistotu ve výši 300 000 korun. Pozemků v žádosti mohou označit víc a seřadit je dle svých preferencí. Otevření obálek proběhne 14. listopadu na jednání zastupitelstva města. Výběr bude probíhat losováním z podaných žádostí s tím, že vylosovaným zájemcům bude přidělen první volný stavební pozemek dle pořadí jejich priority.

Výstavba v rezidenční lokalitě Hliniště III má daná jasná pravidla. Budoucí vlastník pozemku musí do pěti let postavit rodinný dům a minimálně deset let v něm mít trvalý pobyt.

Martina Strnadová

Nahoru