Město se mění: Rekonstrukce Náměstí a přilehlých ulic

30. 10. 2023

VIZU 1_NADHLED_webPo dlouhých letech otálení začínáme s celkovou opravou neboli rekonstrukcí Náměstí a okolních ulic. Všichni víme, že tento velký zásah do podoby centra už nezbytně potřebujeme – už proto, že téměř všechna infrastruktura pod povrchem je dávno zastaralá a za hranicí životnosti.

VIZU 2_PODZIM_STRED_webNávrh počítá s tím, že naše nové centrum města bude hodně podobné tomu, na které jsme zvyklí – jen bude všechno nové a mnohem hezčí. Asi největší změnou bude daleko méně parkujících aut přímo na náměstí, které tak přestane připomínat parkoviště u obchodního centra. Náměstí se stane pěší zónou, kde bude na prvním místě chodec. Přitom ale zůstane možnost parkování zachována – v ulicích Radnická a Komenského, a také v areálu Svitu. Návrh zároveň počítá s tím, že areál Svitu bude s náměstím propojený pro chodce.

Náměstí v novém kabátě bude velmi příjemným místem pro naše setkávání a kulturní akce, kterých neustále přibývá. Je zde místo pro stánky, trhy, kulturní představení i zahrádky kaváren a restaurací. Lípy, na které jsme tak pyšní, zůstanou na svém místě a navíc do celého centra přibudou desítky dalších stromů. Na velké ploše před radnicí budou mlžítka a trysky pro radost dětí i osvěžení nás všech. Obě dominanty, tedy radnice a kostel, získají nové nasvícení.

VIZU 7_MLZITKA_1_webDlažba a obecně prostorové uspořádání centra oddělí místa pro auta, místa pro lidi i reprezentační místo před radnicí.

Celková rekonstrukce Náměstí a okolních ulic tak připraví naše úžasné centrum na to, k čemu má skutečně sloužit – na naše setkávání a sdílení společných zážitků, na skutečný život ve městě.

 

 

Petros Martakidis

 

Seriál Město se mění představuje jedenáct velkých i malých změn ve Velkém Meziříčí, jedenáct atraktivních investičních záměrů města, jedenáct staveb s viditelným účinkem.

Některé z projektů jsou již v procesu, jiné brzy budou anebo jejich čas přijde ve chvíli příhodnějších dotačních příležitostí a finančních možností města. Všechny jsou však realistické a mají šanci na uskutečnění.

Nahoru