Obce budou přispívat na terénní pečovatelskou službu

11. 7. 2023

pexels-matthias-zomer-339620Obce mikroregionu hodlají finančně přispívat na terénní pečovatelskou službu. Vyplývá to z Memoranda o financování terénní pečovatelské služby mezi obcemi Mikroregionu Velkomeziříčsko­‑Bítešsko, městem Velkým Meziříčím a Krajem Vysočina. To schválili koncem června velkomeziříčští zastupitelé a již dříve i mikroregion.

Pečovatelská služba je sociální služba pro lidi se sníženou soběstačností z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné osoby. Zahrnuje pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu, pomoc při osobní hygieně, zajištění stravy, pomoc při zajištění chodu domácnosti a podobně.

Cílem projektu je zajištění dostupnosti terénní pečovatelské služby ve všech obcích ORP Velké Meziříčí a zároveň zapojení obcí prvního typu do financování této služby i přes to, že jim zákon tuto povinnost neukládá. Valná hromada mikroregionu již dříve doporučila svým členům příspěvek ve výši 100 Kč ročně na jednoho obyvatele.

Rolí Kraje Vysočina má být zajištění příspěvku na pečovatelské úvazky a pomoc se zajištěním automobilů pro pečovatelky. „Snažíme se, aby spolupráce obcí mikroregionu posílila naši příspěvkovou organizaci Sociální služby města Velké Meziříčí, aby město poskytování služby v regionu nemuselo zbytečně dotovat a aby peníze obcí mikroregionu byly využity maximálně efektivně a k prospěchu klientů z regionu," uvedl místostarosta Martin Kaman s tím, že další kroky budou následovat – zřízení fondu, zásad, vypsání grantového programu, jehož prostřednictvím by pečovatelské služby v mikroregionu peníze získávaly.

V Kraji Vysočina jde o pilotní projekt. V Mikroregionu Velkomeziříčsko­‑Bítešsko by měl fungovat od začátku roku 2024 a následně může být zaváděn i na dalším území kraje.

Martina Strnadová

Nahoru