V Čechových sadech přibydou červené patníky

cervene20patniky[1Usnadnit řidičům orientaci v dopravní situaci v Čechových sadech ve Velkém Meziříčí by měly červené směrové sloupky – plastové „patníky".

Přibydou k vodorovnému dopravnímu značení z loňského léta.

Čechovy sady jsou vyznačenou zónou 30, to znamená, že rychlost jízdy je v nich omezena na třicet kilometrů v hodině, a všude navíc platí přednost zprava. A právě ta činí mnohým řidičům problémy. Někteří dávají přednost i tam, kde nemají – tedy autům vyjíždějícím z míst mimo komunikaci. Ta budou nově vyznačena červenými sloupky a jsou například na Čermákově ulici ve směru jízdy od sběrných surovin nahoru, kde jsou výjezdy od bílých bytových domů. Kde dávat a kde nedávat přednost zprava měly usnadnit už bílé čáry v křižovatkách, které město nechalo nalajnovat loni v létě. „V létě to funguje relativně dobře, ale ne v zimě, když napadne sníh," uvedl starosta Radovan Necid a dodal, že vedení města proto řešilo, zda nepřehledná místa osadit dopravními značkami nebo situaci vyřešit jiným způsobem. „Shodli jsme se, že značek by bylo strašně moc. Dopravní policie navrhla dát tam červené sloupky," dodal starosta s tím, že jde o nejjednodušší a nejlacinější řešení. „Cena jednoho patníku je asi 400 až 500 korun," uvedl vedoucí odboru dopravy městského úřadu Jiří Pospíchal a dodal, že sloupků bude celkem osmnáct. Kromě několika výjezdů od bytovek na Čermákově ulici se objeví ještě u výjezdu z Markovy a Emilie Zachardové. Celkové náklady včetně montáže tak odhadl na částku kolem deseti tisíc korun.

V České republice je podoba směrových sloupků předepsána vyhláškou, kdy základní variantou jsou bílé směrové sloupky. Nově byly zavedeny i barevné varianty sloupků v některých rizikových místech. Červené směrové sloupky označují místa vjezdu nebo výjezdu na pozemní komunikaci ať již z parkoviště či třeba polní nebo lesní cesty – tedy z účelové pozemní komunikace. Krom nich můžete na silnicích vidět i modré sloupky, které jsou osazovány v úsecích se zvýšeným nebezpečím náledí, například na mostech nebo hrázích.

Město má pro sídliště Čechovy sady do budoucna připravené celkové dopravní řešení pro zklidnění situace. Součástí bude zjednosměrnění některých ulic a také třeba malá okružní křižovatka pod základními školami na Oslavické a Školní ulici.

Martina Strnadová

Ilustrační foto: Martina Strnadová

Nahoru