Krajské a senátní volby proběhnou 2. a 3. října. Lidé v karanténě mohou volit před zimním stadionem ve Žďáru nad Sázavou

IMG 20200917_081758Krajské volby proběhnou na území celé republiky o víkendu 2. a 3. října 2020. Společně s nimi budou voliči na Žďársku v prvním kole senátních voleb rozhodovat, kdo bude jejich zájmy hájit v horní komoře Parlamentu. Vstup do volebních místností bude povolen pouze v roušce. Komise ve volebních místnostech bude vybavena rouškami i rukavicemi. Lidé s komisí i ostatními voliči budou muset komunikovat pouze z bezpečné vzdálenosti.

O podzimních krajských volbách se o 45 křesel v zastupitelstvu Kraje Vysočina bude ucházet přes šest stovek kandidátů z šestnácti kandidátních listin. Z nich vzejde také nový hejtman. Svoji funkci se znovu rozhodl obhájit i současný hejtman Jiří Běhounek, který stanul ve vedení kraje poprvé v roce 2008. Obyvatelé volebního obvodu Žďár nad Sázavou, do kterého patří také Velké Meziříčí, budou 2. a 3. října volit kromě hejtmana i svého kandidáta do Senátu. O voličské křeslo se uchází šest kandidátů, přičemž současný senátor František Bradáč (KDU-ČSL) post obhajovat nebude.

Pravidla

 

 

 

 

 

 

 

 

Vedle běžného hlasování ve volebních místnostech bude mimo jiné umožněno i tzv. drive-in hlasování voličům s nařízenou karanténou z důvodu onemocnění covid-19. V tomto případě bude mít možnost volič odevzdávat svůj hlas přímo z vozidla, a to ve středu 30. září 2020 od 7 do 15 hodin. Lidé s trvalým pobytem na území okresu Žďár nad Sázavou volební stanoviště naleznou na rychlobruslařském oválu před zimním stadionem na ulici Jungmannova ve Žďáru nad Sázavou.

pdfDRIVE-IN Žďár nad Sázavou

Bez názvu copyVolby do zastupitelstev krajů a do Senátu Parlamentu České republiky – volební obvod č. 51 – Žďár nad Sázavou

Datum voleb

Volby do zastupitelstev krajů se uskuteční společně s volbami do Senátu Parlamentu České republiky 2. a 3. října 2020.
1. den voleb: pátek 2. října 2020, probíhá hlasování od 14:00 – 22:00 hod.
2. den voleb: sobota 3. října 2020, probíhá hlasování od 8:00 – 14:00 hod.

Případné druhé kolo voleb do Senátu se uskuteční:
1. den voleb: pátek 9. října 2020, probíhá hlasování od 14:00 – 22:00 hod.
2. den voleb: sobota 10. října 2020, probíhá hlasování od 8:00 – 14:00 hod.

Právo volit do zastupitelstva kraje má státní občan České republiky, který alespoň ve druhý den voleb, tj. 3.října 2020 dosáhl věku nejméně 18 let a je přihlášen k trvalému pobytu v obci, která náleží do územního obvodu kraje.

Voličský průkaz

Volič, který nemůže volit ve svém volebním okrsku může požádat o vydání tzv. voličského průkazu u obecního úřadu osobně nejpozději do 30. 9. 2020 do 16:00 hod. Žádost o voličský průkaz lze podat také v listinné podobě s úředně ověřeným podpisem nebo elektronicky prostřednictvím datové schránky nejpozději do 25. 9. 2020 do 16:00 hod.

Voličský průkaz opravňuje voliče volit do zastupitelstva kraje pouze v jakémkoli volebním okrsku v kraji Vysočina a voliče do Senátu Parlamentu ČR volit pouze v jakémkoli volebním okrsku ve volebním odvodu č. 51 – tj. okres Žďár nad Sázavou! 

docxZadost_o_vydani_volicskeho_prukazu_Senat.docx

docxZadost_o_vydani_volicskeho_prukazu_zastupitelstva_kraju.docx

Hlasování mimo volební místnost

Volič může požádat ze závažných, zejména zdravotních, důvodů obecní úřad a ve dnech voleb do zastupitelstva kraje okrskovou volební komisi o to, aby mohl hlasovat mimo volební místnost, a to pouze v územním obvodu volebního okrsku, pro který byla okrsková volební komise zřízena. Požadavky na návštěvu s přenosnou volební schránku vyřizuje Bc. Kateřina Komínková, tel. 566 781 175, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo podatelna tel. 566 781 111.

letak volby karantena-page-001letak volby karantena-page-002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Způsob hlasování – krajské volby
Po obdržení úřední obálky vstoupí volič do prostoru určeného k úpravě hlasovacích lístků. V tomto prostoru vloží do úřední obálky 1 hlasovací lístek. Na hlasovacím lístku, který vkládá do obálky, může zakroužkováním pořadového čísla nejvýše u 4 kandidátů uvedených na témže hlasovacím lístku vyznačit, kterému z kandidátů dává přednost. Jiné písemné úpravy hlasovacího lístku nemají na posuzování hlasovacího lístku vliv.

Způsob hlasování – senátní volby
V prostoru určeném k úpravě hlasovacích lístků vloží volič do úřední obálky jeden hlasovací lístek. Tento hlasovací lístek se nijak neupravuje.

Hlasovací lístky budou voličům doručeny na adresu místa trvalého pobytu nejpozději 29. 9. 2020 a budou také k dispozici ve všech volebních místnostech, do kterých budou mít občané přístup pouze s ochrannými prostředky dýchacích cest.

pdfVolební okrsky

okrsky copy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Michaela Hudková, tisková mluvčí

Nahoru