Místostarosta města informuje o dění ve městě

14. 3. 2022

Bez názvu_2_copy_copy_copy_copy_copyMístostarosta města František Smažil podává informace o zapojení Velkého Meziříčí do pomoci Ukrajině, o schválení přebytku hospodaření z uplynulého roku a podpoře záměru na vybudování překladiště odpadů od velkomeziříčských zastupitelů. Dále připomíná, že podávat podněty do participativního rozpočtu mohou občané do 15. března a hlasovat o místě konání pouti poté do 25. března.

Velké Meziříčí daruje 100 000 korun na pomoc Ukrajině (0:17 – 3:50)

Velkomeziříčští zastupitelé rozhodli o další možné formě pomoci válkou zmítané Ukrajině. Finanční dar ve výši 100 000 korun poputuje rozdělený rovným dílem ve prospěch kont organizací Český červený kříž a Člověk v tísni. Kompletní informace ke schválenému daru naleznete v našem článku.

Na webu města naleznete také obsáhlý článek, který obsahuje veškeré potřebné informace v rámci pomoci Ukrajině, a to včetně kontaktů. Článek slouží jak pro osoby přicházející z Ukrajiny a jejich rodiny, tak i pro poskytovatele služeb (např. ubytování) v naší zemi. Vše se tam dozvíte i o Krajském asistenčním centru pro pomoc Ukrajině, které funguje nonstop nebo potravinové sbírce prostřednictvím potravinové banky Vysočiny.

Od 14. do 15. března od 11 do 17 hodin probíhá v obřadní síni v přízemí staré radnice materiální sbírka pro Ukrajinu. Bližší informace o ní naleznete v našem článku.

Loňský přebytek hospodaření pokryje část letošních investic (3:51 – 4:45)

Zastupitelstvo města schválilo přebytek hospodaření z uplynulého roku. Volné finanční zdroje městu poslouží například na financování projektu náměstí, zbudování parkourového a workoutového hřiště s malým pumptrackem nebo na opravu chodníku v ulici Gen. Jaroše.

Více než 22 milionů korun z přebytku loňského roku se rozdělí mezi významné investiční akce, které schválili zastupitelé na březnovém zasedání. Řadí se mezi ně projektová příprava náměstí, oprava komunikací a veřejného osvětlení, oprava chodníku v ulici Gen. Jaroše a parkourové a workoutové hřiště včetně malého pumptracku mezi základními školami Školní a Oslavická. Dále došlo ke schválení investic směřujících ke školkám a školám. Finance poslouží pro Mateřskou školu Sokolovská na revitalizaci přírodní zahrady, Mateřskou školu Sportovní na opravu přípravných kuchyněk a mateřskou školu Mírová na náhradní výsadbu z ulice Pionýrská. Inovace se dočkají také školní jídelny. V jídelně základní školy Oslavická dojde k opravě a izolaci podlahy v kuchyni, ve školní jídelně v ulici Poštovní přibude nová myčka na nádobí.

Díky odpadu se lidé ohřejí (4:46 – 5:42)

Zastupitelé podpořili záměr na vybudování překladiště odpadů. Separovaný odpad ze svezených domovních popelnic poslouží jako zdroj energie. Výhodou takové likvidace odpadu je výroba tepelné a elektrické energie, úspora neobnovitelných zdrojů surovin, redukce skladovaných odpadů a další. Vybudování betonového překladiště o rozměru 24 x 27 metrů by se mělo uskutečnit ještě v letošním roce. Děkujeme technickým službám, že se aktivně podílí na zlepšování životního prostředí. Ekologické otázky nám nejsou lhostejné.

V květnu se uskuteční tradiční řemeslný trh (5:43 – 6:43)

Prodejní stánky s řemeslnými výrobky zaplní velkomeziříčské náměstí ve středu 11. května. V nabídce budou cukrovinky, drobné občerstvení, ovoce a zelenina i květiny.

V květnu se velkomeziříčští občané mohou těšit na první řemeslný trh letošního roku. Za účelem jeho konání se stánky rozmístí na části zadlážděné plochy náměstí a vjezd vozidel nebude po dobu konání trhu povolen, a to pouze s výjimkou zásobování.

Jelikož se 11. květen slaví jako Český den proti rakovině, proběhne v tento den zároveň 26. ročník tradiční veřejné „kytičkové" sbírky Ligy proti rakovině.

Podněty do participativního rozpočtu (6:44 – 7:18)

Rád bych Vám připomněl, že do zítřejšího dne můžete ještě podávat své podněty do participativního rozpočtu. Zasílat je můžete do redakce Velkomeziříčska na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. na předem vyplněném formuláři.

V rámci participativního rozpočtu město vyčlenilo 300 000 korun. Z došlých návrhů vytřídí ty návrhy, které budou v rámci vyčleněných finančních prostředků a majetkoprávních hledisek proveditelné. O těchto nápadech pak budete moci hlasovat v termínu od 1. do 30. dubna prostřednictvím ankety v aplikaci Hlášenírozhlasu.cz. Návrh s nejvíce hlasy zvítězí a zrealizuje se nejpozději do konce letošního roku.

Hlasování o místě konání pouti (7:19 – 7:50)

Do 25. března můžete stále také posílat své hlasy do ankety: Kde se má konat městská pouť? O tom, zda se tradiční pouť uskuteční jako obvykle na velkomeziříčském náměstí nebo zda se atrakce přemístí do bývalého areálu Svitu, rozhodnete Vy. Neváhejte a pošlete svůj hlas jedné z variant. Způsoby hlasování naleznete v našem článku

Lucie Málková

 

Nahoru