Starosta města informuje o událostech a novinkách ve městě

28. 8. 2021

P1370192Starosta města Alexandros Kaminaras komentuje aktuální dění ve Velkém Meziříčí.

Lokalita U Tří křížů se dočká revitalizace. Překvapí ohništěm, piknikovým místem i šestnáctým poledníkem (0:20 - 0:40)

U Tří křížů návštěvníci nově naleznou piknikové místo s ohništěm, obratiště pro vozidla a parkovací místo nebo tabuli s informacemi o historii poutní cesty do Netína a mnohé jiné. Oblast se stane součástí nově vznikající naučné stezky se světle modrým značením, která povede údolím podél řeky Oslavy. Největší senzací se také stane označení místa, kudy prochází 16. poledník, které také doplní informační tabule.

Finance ve výši 130 000 korun na vypracování projektové dokumentace pro územní rozhodnutí a stavební povolení pro tuto stavbu schválili radní, díky nim tak vznikne nová odpočinková a vyhlídková lokalita v lokalitě U Tří křížů. Město má v současné době k dispozici architektonickou studii dané oblasti, z níž vyplývá, že zamýšlená stavba je možná. Její realizace ovšem vyžaduje vyhotovení projektové dokumentace včetně vydání stavebního povolení. K realizaci dojde s největší pravděpodobností v příštím roce.

Svah na Hliništích ozdobí stromy a keře (0:41 - 0:56)

Tavolník nebo třeba habr, to je jen malý výčet ze stromů a keřů, které přibudou na Hliništích. Výsadbu mezi vznikající volnočasovou lokalitou a nově postavenými bytovými domy zajistí odborná firma zabývající se sadovnickými úpravami. Ve svahu vysadí veřejnou zeleň včetně úpravy terénu, odplevelení i mulčování za 127 000 korun. Finanční prostředky schválili radní z neúčelové rezervy na svém posledním srpnovém zasedání.

Svit rozzáří solární lampy (0:57 - 1:10)

Součástí bývalého areálu Svitu bude nově moderní pouliční osvětlení se solárními panely. Rada města na tuto akci schválila 420 000 korun včetně daně.

Od 1. dubna 2021 došlo ve Velkém Meziříčí ke zpoplatnění parkování v centru města. Od té doby občané stále více využívají k zaparkování svého vozidla provizorní odstavnou plochu v areálu bývalého Svitu. S příchodem chladnějšího období roku a s ním souvisejícím zkracováním se dnů rozhodlo město v rámci tohoto území o vybudování pouličního osvětlení se solárními panely.

Plochu osadí dohromady šest stožárů s počtem dvanácti svítidel. Toto moderní řešení osvětlení přináší vysokou světelnou účinnost. V rozmezí 10 až 60 wattů dokáže nahradit tradiční 35 až 240 wattová zařízení, což umožňuje vyhovět všem podmínkám použití pro ozáření pozemních komunikací. Pouliční solární osvětlení zvládne pracovat až 15 hodin denně v plném výkonu a po dobu 5 až 7 deštivých dní až 12 hodin denně v inteligentním režimu. Oproti tradičním pouličním lampám se z dlouhodobého hlediska jedná o ekonomicky úspornější možnost osvětlení veřejné plochy.

Pozvánka na vernisáž výstavy České ceny za architekturu a Evropský festival filozofie 2021 (1:11 - 2:02)

Česká cena za architekturu představí 30 nominovaných děl 

Vy České ceny za architekturu proběhne na Náměstí v neděli 29. srpna. Od 15 hodin na pódiu vystoupí předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil, hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek, starosta města Alexandros Kaminaras a mnoho dalších významných osobností. „Zvu vás na slavnostní zahájení výstavy prezentující nejlepší architektonické počiny v České republice za poslední dobu, kterou uvedou výjimečné osobnosti. Samotná díla zůstanou ve středu města vystavená až do října," vybízí k návštěvě centra starosta města Alexandros Kaminaras.

 Více informací se dozvíte v našem článku.

 Evropský festival filozofie slaví půlkulatiny

Loňský zahajovací večer slibovali organizátoři volbu pozitivního tématu napřesrok, jelikož se v posledních letech dařilo až podezřele vystihnout jeho aktuálnost. Hrozby a příležitosti tak vystřídala Věda a umění. Patnáctý ročník Evropského festivalu filozofie, který se koná tradičně v Meziříčí, startuje 29. srpna a až do 12. září láká na přednášky, vernisáž, filmové představení, módní přehlídku, pohádky a koncerty. I v letošním roce povedou přednášky renomovaní odborníci ve svém oboru. „Na festivalu v minulosti vystoupilo téměř 290 přednášejících. Z toho 46 profesorů a 34 docentů, dva bývalí předsedové vlády ČR a SR. Přivítali jsme i spoustu známých tváří z kulturního a společenského života," shrnul Milan Dufek, ředitel festivalu.

Více informací se dozvíte v našem článku.

Aktuální dopravní informace (2:03 - 2:38)

Stavba vodovodu a kanalizace zapříčiní uzavírku Oslavické

Na konci dubna letošního roku jsme vás informovali o havárii vodovodu v ulici Oslavická. Akutní opravu tehdy vyřešila Vodárenská akciová společnost během týdne. Na konci léta se pracovníci opět vrátí a v rámci stavby vodovodu a kanalizace silnici uzavřou.

Více informací se dozvíte v našem článku.

Sportoviště VM zlevnilo ceník pro zimní stadion (2:39 - 2:53)

O pronájem ledové plochy, mimo koronavirové období, bývá velký zájem. Ředitel příspěvkové organizace Sportoviště VM, Michal Hořínek, požádal Radu města o projednání nového ceníku zimního stadionu s platností od 12. srpna 2021. Rada města žádosti vyhověla a nový ceník schválila. Zásadní jsou změny u pronájmu celé ledové plochy, kdy se ceny snížily.

Pozvánka na nadcházející kulturní akce (2:54 - 3:33)

Lucie Málková

Nahoru