Město se snaží o razantní úspory energií

Lenka Pekov 2Velké Meziříčí ročně šetří stovky tisíc korun společným nákupem elektřiny a plynu. Spolu s tím plánuje další úspory zavedením softwarového sledování odběru energií u svých budov.

 

Město nejprve vypovědělo stávající smlouvy u 125 odběrných míst elektřiny nejen na radnici, ale také ve všech příspěvkových organizacích. Zároveň takto pod jednu smlouvu sjednotila i nová odběrná místa, která vznikala v tomto období.

 

Energii pak nakoupila v aukci a uspořila tak 400 tisíc korun. "Sjednocení nákupu pro město a jeho příspěvkové organizace je poměrně složitá práce, úspora však přesáhla očekávání i čas. Úsilí, které jsme tomu věnovali, se bohatě vyplatilo," řekl starosta Radovan Necid.

 

Podobně postupovala radnice loni také u plynu. Sjednotit se podařilo odběr plynu na radnici a na bytové správě. Úspora činila 723 tisíc korun. Letos pracuje město na dalším sjednocování odběru plynu u dalších příspěvkových organizací. "Předpokládáme další úspory v řádek stovek tisíc," plánuje starosta. 

 

Radnice se v těchto dnech také zabývá zavedením systému sledování odběrů energií a vody v budovách města a jeho příspěvkových organizací. Jde o speciální webovou aplikaci, která umí odhalit případná slabá místa, nedostatky v režimu vytápění, odběrů a podobně. „Dosavadní zkušenosti z měst, která k tomuto systému přistoupila, hovoří o úsporách ve výši 5 až 15%. Města a obce dnes vydávají za energie asi 10% provozních výdajů, v našem případě znamenají další uspořené výdaje stovky tisíc korun,“ přiblížil Radovan Necid s tím, že úspory na energiích je oblast, které se chce ještě tento rok věnovat: „Náklady na energie rostou neustále. Proto jsem sám pro sebe vyhlásil letošek rokem energeticky úsporného města a mým cílem je najít do konce roku všechny možnosti, jak se těmito náklady rozumně vypořádat.“

Nahoru