Velkomeziříčští strážníci mají za sebou desítky zásahů

MP znakStávající počet strážníků je ve Velkém Meziříčí dostatečný a jejich práce odpovídá současným potřebám města.

Řekl to starosta Radovan Necid poté, co městské radě předložil vedoucí strážník zprávu o činnosti městské policie.


"Rozsah práce strážníků je přiměřený tomu, co dnes město potřebuje. Samozřejmě bychom uvítali více služeb, větší důraz například na dopravu a parkování, nepřetržitou službu, to by ovšem znamenalo zvýšení počtu strážníků nejméně na osm, spíše však na devět," řekl starosta Necid a dodal: "Náklady na takové navýšení dnes zjevně převyšují přínos. Nemyslím tím ekonomický přínos do městské kasy, ale to, jak by se to projevilo v ulicích města."

Velké Meziříčí má dnes šest strážníků, kteří neslouží v nepřetržitém provozu. V době, kdy ve službě nejsou, je telefon městské policie opatřen záznamníkem. Loni strážníci odhalili 441 přestupků, 191 z nich řešili blokovou pokutou, 23 domluvou. Předvedli sedm hledaných osob a v šesti případech oznamovali Policii ČR podezření ze spáchání trestného činu. Přitom právě Policie ČR v celém státě snižuje počty strážníků v ulicích, některými přestupky se nehodlá zabývat vůbec a zaměří se hlavně na trestnou činnost.

Velkomeziříčským městským strážníkům pomáhá kamerový systém. Díky kamerám loni strážníci například zadrželi muže, který se obnažoval v telefonní budce, chytili pachatele rozbití několika výloh, pachatele nejrůznějšího vandalismu v ulicích, dopadli zloděje a násilníky i pomohli člověku, který v opilosti vylezl na fasádu domu a z výšky se zřítil.

"Jde o desítky a desítky nejrůznějších případů drobných i větších přestupků i kriminálních činů. Vzhledem k vytíženosti policie je tak úloha strážníků nezastupitelná a bude ještě narůstat. Proto se prací městské policie zabýváme dlouhodobě a hlavně koncepčně. Jestliže budou potřeby města narůstat, může v budoucnosti narůstat i rozsah práce strážníků a tedy i jejich počet," uzavřel starosta.

Nahoru