II. ročník Velkomeziříčského kulturního léta 2013

kulturni letoVelkomeziříčské kulturní léto letos lidem přineslo dvacet pět akcí," zrekapituloval starosta Radovan Necid. Na Náměstí vystoupily místní kapely a umělci, divadelní soubory a další. Celou sezónu zahájily děti z místní Základní umělecké školy a zakončila tradiční soutěž Čtyři klíče k velkomeziříčské bráně.

Střídaly se žánry, lidé mohli slyšet rock, dechovku i jazz. „Nezaznamenali jsme žádné větší organizační zádrhely. Jedno vystoupení bylo kvůli počasí zrušeno, jedno přesunuto do sálu Jupiter clubu. U jednoho vystoupení došlo k posunutí avizovaného začátku o dvě hodiny. V celkovém objemu to považuji za minimum potíží," spočítal starosta Necid.

Podle vedení města má dnes, po druhém ročníku, Velkomeziříčské kulturní léto už svoji téměř finální podobu. „Pro příští rok už počítáme jen s mírným rozšířením sezení pro diváky. Zároveň v podmínkách akce pro účinkující budou o trochu přísnější pravidla pro storno akcí," uvedl Radovan Necid.

Velkomeziříčské kulturní léto je neformální festival místní tvorby, na kterém se velkou měrou podílí sami účinkující. Město pro ně na Náměstí na celé léto postaví pódium a poskytne elektřinu a ozvučení. Zároveň na městském webu na jaře spouští rezervační systém, kde si zájemci o vystoupení mohou elektronicky rezervovat termín. „Jde o to, aby centrum města v létě žilo a zároveň abychom si program tvořili my sami, obyvatelé města," řekl autor myšlenky radní Jiří Michlíček s tím, že součástí programu vždy bývá i jeden koncert, který pořádá město. „Letos to byl mimořádně úspěšný koncert Mistříňanky," zhodnotil místostarosta Josef Komínek.

Letos v sezoně se kromě Velkomeziříčského kulturního léta ve městě děla i celá řada dalších kulturních a společenských akcí. Například sedmý ročník Festivalu filosofie, slavnostní ukončení festivalu Concentus Moraviae s koncertem a ohňostrojem, celostátní přehlídka místních aktivit Leaderfest, soutěž čtyř měst a městysů Čtyři klíče k velkomeziříčské bráně. „Ukazuje se, že investice do pódia byla na místě, protože kromě kulturního léta sloužilo právě i na Leaderfestu a využijí jej i organizátoři Drakiády, která bude 22. září," uzavřel starosta Necid.

-ran-

Přehled hudebních skupin a divadelních spolků

Nahoru