40. Gastroden

25. 10. 2017

DSC 2943Ve středu 11. října 2017 přivítali zaměstnanci a žáci Hotelové školy Světlá a Střední odborné školy řemesel Velké Meziříčí návštěvníky tradiční gastronomické výstavy – 40. GASTRODNE.

 

Tato gastronomická výstava se letos konala již po čtyřicáté. U zrodu této gastronomické výstavy v roce 1978 stál dlouholetý ředitel školy JUDr. Vladimír Veleba. Za ta léta se stala tradicí a patří dnes neodmyslitelně ke „Světlé". Je dokladem dovednosti a tvořivosti žáků a jejich učitelů, kteří se nebáli a nebojí přijímat nové výzvy. Je dokladem otevřenosti školy, která úspěšně připravila nejen do profesního života tisíce mladých lidí a která se má čím pochlubit.

A co mohli naši hosté letos zhlédnout?
Především to byla gastronomická výstava slavnostních mís, výrobků studené kuchyně a cukrářských výrobků, jež připravili žáci školy pod vedením učitelek odborného výcviku a praxe a žáci odborných kurzů pod vedením mistrů svého oboru.
Program letošního GASTRODNE dále tvořily celostátní a regionální soutěže:
UKAŽ, CO UMÍŠ - soutěž žáků středních škol v oboru cukrář,
CO SE U NÁS NAUČÍŠ - soutěž pro žáky základních škol.

Zajímavým oživením bylo také „profesionální vaření" spojené s prezentací hotelů a restaurací – pracovišť odborného výcviku žáků školy.

Hosté letošní gastronomické výstavy se mohli zároveň dozvědět a naučit mnoho nového. Do programu 40. Gastrodne byla zařazena řada přednášek a prezentací z oblasti gastronomie pod společným názvem KULINÁŘSKÁ AKADEMIE:
PODZIMNÍ TRENDY MENU – ukázka kuchařských dovedností šéfkuchaře Jana Vaňka,
COOL VAŘENÍ s Rosťou a Pavlem,
PREZENTACE MINIPIVOVARU Z JELÍNKOVY VILY – prezentace Bohdana Vítka,
JAK POZNÁTE KVALITNÍ VÍNO – řízená degustace vína firmy Hradil,
KÁVA – příprava kvalitní kávy, od suroviny k nápoji a baristice s ing. Romanem Strakou, KAVÁRNA A BISTRO TERMOSKA – zdravě a chutně.
SAN BENEDETTO DEL TRONTO – pozvánka do Itálie, prezentace turistického regionu.

S velkým zájmen se setkala také tradiční PODZIMNÍ VÝSTAVA OVOCE A ZELENINY. Návštěvníci si zde také připomenuli, že právě letos je tomu 150 let (1867), kdy byla založena učňovská rolnická škola – „zemědělka", která v roce 2014 začala psát společnou historii „Světlé".

Ve školní klubovně si pamětníci a zájemci o historii prohlédli fotografie, videa, almanachy připomínající 39 ročníků gastrodnů, které se konají nepřetržitě od roku 1978.

Zpestřením jistě také byla prezentace autosalonu Horáckého autodružstva. Pozadu ovšem nezůstali ani naši žáci. Ti představili automobil KAIPAN, který postavili pod vedením mistrů odborného výcviku v rámci krajského projektu Postav si svoje auto.

Součástí letošního Gastrodne byl opět DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ.
Zájemci o studium na Hotelové škole Světlá a Střední odborné škole řemesel Velké Meziříčí si mohli vyzkoušet PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY NANEČISTO, seznámit se s vybavením školy a se studijními možnostmi, které škola nabízí, včetně informací o zahraničních odborných praxích a stážích.

Restaurace a kavárna, degustace a ochutnávky také zpříjemnily pobyt našim návštěvníkům.

Říjnový termín GASTRODNE sice neumožňuje zařadit do programu venkovní soutěže, o tradiční venkovní akce – barmanské soutěže, gastroštafetu – nejsou ovšem návštěvníci školy ochuzeni. Každoročně v tradičním květnovém termínu pořádáme DEN GASTRONOMICKÝCH SOUTĚŽÍ.

Také letos navštívila výstavu řada vzácných hostů:
představitelé Kraje Vysočina a města Velké Meziříčí v čele s radní pro oblast školství, mládeže a sportu Janou Fialovou a místostarostou města Josefem Komínkem, prezident Provinciale Confcommercio z Itálie Fausto Calabresi, ředitel SOŠ ze slovenských Šuran Róbert Polák.

Zaměstnanci a žáci Hotelové školy Světlá a Střední odborné škole řemesel Velké Meziříčí děkují všem hostům za návštěvu a těší se na všechny přátele SVĚTLÉ ve čtvrtek 7. prosince 2017, kdy pořádáme tradiční MIKULÁŠSKÝ DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ.

A za rok 17. října 2018 na 41. GASTRODNU na shledanou!

Mgr. Stanislav Svoboda
zástupce ředitelky školy

Více fotografií naleznete zde.

DSC 3211

DSC 2866

 

Nahoru