Tříděním baterií a akumulátorů chráníme především sami sebe

5. 1. 2017

IMG 0140Vybité baterie a akumulátory obsahují škodlivé látky, zejména těžké kovy, a i přes své malé rozměry mohou napáchat v přírodě výrazné škody.

Když vyhodíme baterie do odpadkového koše, nejčastěji skončí na skládce. Zde mohou po čase znečistit půdu a spodní nebo povrchové vody. Pokud se dostanou s dalším komunálním odpadem do spalovny, znečišťují zase ovzduší. Bylo dokázáno, že těžké kovy obsažené v bateriích mají škodlivý vliv také na lidské zdraví.

Správným tříděním baterií napomáháme k jejich recyklaci. Čím více vybitých baterií se dostane do recyklačního procesu, tím méně přírodních zdrojů je nutno vytěžit k výrobě nových. Zdraví nebezpečné materiály, které mnohé baterie obsahují, se podaří prostřednictvím recyklace zachytit. Z jedné tuny baterií lze přitom recyklací znovu získat až 167 kg oceli, 210 kg zinku, 205 kg manganu a přibližně 15 kg niklu a mědi. Věděli jste, že zinek z deseti kilogramů baterií poslouží k výrobě mosazi pro jeden saxofon?

Ročně se v České republice vytřídí přes 1 000 tun použitých baterií a akumulátorů, což odpovídá hmotnosti přibližně 414 sloních samcům. Zdá se vám to hodně? Toto množství však představuje pouze třetinu všech dodaných baterií na trh.

Třiďte z pohodlí svého domova

Z průzkumu společnosti Recyklohraní o.p.s. vyšlo najevo, že průměrná česká rodina má doma 49 baterií, z toho 8 použitých. V západní Evropě není výjimkou i 115 přenosných baterií v jedné domácnosti. Nejvíce baterií se nachází v kuchyních a skladovacích prostorách.

Třídění baterií je přitom snadné. Stačí je pravidelně odkládat a čas od času odnést na jedno ze sběrných míst. Sběrná místa jsou blíž, než si myslíte.

Použité baterie lze bezplatně odevzdat ve všech prodejnách, které v rámci svého sortimentu prodávají přenosné baterie, ve sběrných dvorech, na školách, úřadech a v některých firmách. Interaktivní mapa sběrných míst na mapa.ecobat.cz vám pomůže nalézt nejbližší sběrný box, kam můžete odevzdat použité baterie (tužkové, knoflíkové, monočlánky i akumulátory). Stačí zadat lokalitu, která vás zajímá, a zobrazí se vám všechna sběrná místa v okolí.

Na Městském úřadě Velké Meziříčí můžete použité baterie odevzdat v přízemí na chodbě Nové budovy radnice, na odboru životního prostředí a nově také za vstupními dveřmi na Budově Spořitelny.

Nahoru