Na vítězi architektonické soutěže se porota shodla jednomyslně

12. 7. 2016

hodnocení probíhalo v koncertním sále na náměstíArchitektonická soutěž na úpravu centra Velkého Meziříčí zná vítěze.

V pátek se na pořadí prvních tří řešení jednomyslně shodla porota soutěže.

Své návrhy do soutěže poslalo celkem šestnáct architektonických ateliérů. Porota návrhy hodnotila na dvoudenním zasedání. "Všechny návrhy, krom jednoho, splnily kritéria pro účast v hodnocení soutěže odbornou porotou. Některé další obsahovaly malé nedostatky, ale ty porota vyhodnotila jako formální a do soutěže je připustila," řekl sekretář soutěže a přezkušovatel návrhů Petr Velička.

Porota pak během dvoudenního maratonu hodnocení a diskusí ve třech kolech hlasování postupně vybrala tři řešení, která se nejlépe vyrovnala se zadáním a nejvhodněji navrhla příští podobu centra Velkého Meziříčí. Ve finálovém hlasování pak tato tři řešení seřadila do pořadí. "Porota se na pořadí shodla jednomyslně, což svědčí nejen o hloubce debaty, ale také o přesvědčivosti samotných návrhů," poznamenal Velička. Všechny návrhy byly hodnoceny anonymně, autoři měli za úkol z výkresů odstranit vše, co by mohlo vést k identifikaci účastníků. "Je to jedna z velkých předností architektonických soutěží - nehodnotí se věhlas architekta, ale pouze kvalita návrhu, a pochopení konkrétního místa, dle zadání soutěže" vysvětlil Petr Velička.

Vítězný návrh řeší náměstí jako místo pro obchod, kulturu, shromažďování i odpočinek. "Ponechává prostoru žádoucí funkční flexibilitu. Jako jeden z mála návrhů se autor zamýšlí nad osudem stromů v delším časovém horizontu. Se stromy zachází jako s neoddělitelnou součástí paměti místa. Návrh je důkazem toho, že veřejný prostor nepotřebuje být svázán korzetem permanentních prvků včetně mobiliáře, aby si uchoval svůj občanský rozměr," stojí mimo jiné v hodnocení poroty s tím, že zároveň ještě porotci doporučili městu i autorům v dalších etapách jednání dořešit plánovaný počet parkovacích míst přímo na náměstí. Dopravě na náměstí by měl odlehčit i jiný režim v přilehlých ulicích tak, aby například všichni, kdo potřebují vjet do Radnické ulice se pak zpátky nemuseli vracet právě přes náměstí.

Právě teď běží zákonné lhůty, které ještě neumožňují zveřejňovat jména účastníků a podrobnosti z protokolu o jednání poroty. Tyto lhůty uplynou 18. července, kdy vyhlašovatel, tedy město Velké Meziříčí, veškeré výsledky a protokoly zveřejní. Veřejnost pak bude moci všechny návrhy vidět na velké výstavě, jejíž vernisáž je plánována na 12. září za účasti poroty a jejího předsedy architekta Davida Vávry. Zároveň ve Velkém Meziříčí proběhnou i veřejné diskuse s autory vítězného návrhu.

Tisková zpráva starosty Velkého Meziříčí

Radovana Necida

Tomáš Jiránek Vladimír Sitta Ladislav Kuba kolemjdoucí a starosta Radovan Necid součástí byla poněkolikáté i obchůzka řešeným územím Tomáš Jiránek David Vávra Radovan Necid Ladislav Kuba většina poroty

 

 

 

 

Nahoru