Přímé spojení Velkého Meziříčí s Prahou dopravci neposílí i kvůli zdržením na rozkopané D1

3. 6. 2016

Přímé autobusové spojení Velkého Meziříčí s Prahou není možné posílit dalšími spoji.

Na výzvu starosty Velkého Meziříčí Radovana Necida takto odpověděli prakticky všichni dopravci, kteří autobusové linky do Prahy provozují.

"Z Velkého Meziříčí do Prahy a zpět se lze týdně dostat pětadvaceti spoji. To znamená, že těchto spojů je méně, než například před dvěma lety. Na opakovanou žádost našich obyvatel jsem oslovil provozovatele autobusových linek se žádostí o to, aby jejich spoje mezi Prahou a Brnem zastavovaly i v našem městě. Požádal jsem o vyjádření osm relevantních dopravců v republice. Bohužel, tři vůbec nereagovali a všechny ostatní odpovědi byly negativní," řekl starosta.

Hlavním důvodem, který dopravci uvedli, je zejména ekonomika provozu linky a také dopravní komplikace na dálnici D1.

"V současné době neuvažujeme o přidání zastávky ve Velkém Meziříčí pro naše spoje. Důvodem je jízdní doba, kterou se snažíme udržet na minimu," uvedla například Petra Hlaváčová ze společnosti STUDENT AGENCY.

"Jsou to právě naše spoje, které vašim občanům zůstaly jako přímé spojení do Prahy a z Prahy. Zajišťujeme jak spoj s odjezdem v 7.30 do Prahy, tak v 15.00 z Prahy. Ještě před dvěma roky jsme zajišťovali spoj v 8.30 do Prahy a v 18.00 z Prahy. Tyto spoje jsme museli z ekonomických důvodů zrušit. I ostatní autobusoví dopravci výrazně omezili počty spojů vedených z Brna do Prahy a zpět. Hlavním důvodem je dopravní situace na D1 a konkurence vlakových dopravců," vysvětlil náměstek ředitele společnosti KRODOS BUS a.s. Vladimír Dostál.

Podle starosty Radovana Necida město dnes nemá možnost, jak počty spojů ovlivnit. "Dokonce je to nemožné i pro kraj, natož pro Velké Meziříčí. Přesto budeme i v budoucnu usilovat o to, aby počty linek dálkových spojů v našem městě neklesaly," řekl Radovan Necid a dodal: "Osobně vidím budoucnost zejména ve vysokorychlostní trati, o které se stále mluví a snad se jí jednou i dočkáme."

Přímo z Velkého Meziříčí do Prahy či naopak dnes v pondělí jedou čtyři spoje, v úterý a ve středu po dvou, ve čtvrtek tři, v pátek sedm, v sobotu dva a v neděli pět. Přes Jihlavu takto jezdí do Prahy 84 spojů týdně.

Tisková zpráva starosta města

 

Nahoru